A Szentlőrinci Gazdanapok ad otthont 2018. augusztus 12-én, vasárnap a Szentlőrinci Vágtának, amire a szervezők a tavalyi tapasztalatok alapján közel 1500 nézőt várnak. A lovasok versenyét a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Vásárcentrumában, a vágta pályán rendezik, összesen 12 lovas és ló vehet rajta részt. A Nemzeti Vágta elővágtáján már délelőtt nyeregbe ülnek a lovasok, a rendezvényre pedig szervezők továbbra is várják a jelentkezőket.

A Szentlőrinci Vágta elővágtaként már évek óta részese a Nemzeti Vágta sorozatnak, amelynek célja a közösségek összekovácsolása, a magyar hagyományok felelevenítése és a lovassport megszerettetése a közönséggel. A szervezők számításai szerint tavaly az előfutamokat mintegy 1000, a döntőt pedig nagyjából 1500 néző tekintette meg a helyszínen. A futamok résztvevői az előre kisorsolt számú rajthelyről, álló helyzetből indulnak, a start rajtgumi segítségével történik. A futam bal kézre zajlik, futamonként pedig legfeljebb 6 lovas indul. A lovasok a versenypálya teljes területét igénybe vehetik, a győztes az a páros lesz, aki a versenytáv teljesítése után elsőként halad át a célvonalon.

A Szentlőrinci Vágta vasárnap délelőtt kezdődik, a döntő pedig délután lesz. Amennyiben a nevező valamelyik Elővágtán 1-3. helyezést ér el, úgy indulási jogot nyer a Nemzeti Vágtára. Tehát a szentlőrinci dobogósok mehetnek a fővárosi fináléra. A sorozat döntője Budapesten, a Hősök terén lesz a szeptember 14-16-án. A szentlőrinci futam a végső megmérettetéshez vezető Elővágta sorozat egyik utolsó állomása, ezért érdemes igyekezniük a jelentkezéssel azoknak, akik szeretnének részt venni a versenyen.

A 2017-es első három helyezett a következő volt:
1. helyezett: Bagonyi Gergely Déva Szándék nyergében (Szentlőrinc)
2. helyezett: Bányavölgyi Donáta Szélvész nyergében (Sellye)
3. helyezett: Tankó József Néró nyergében (Kővágószőlős)

A futamokon 1200 métert kell megtenni, egy kör 600 méter hosszú. A versenyen induló lovas olyan, a 18. életévét betöltött személy lehet, aki magyar állampolgár, vagy határon túli magyar nemzetiségű. Kivételt képeznek azok a lovasok, akik pályafutásuk során, hivatalos lóversenyen (galopp versenyen) profi vagy amatőr licensszel belföldön vagy külföldön 10, vagy annál több futamgyőzelmet értek el.

A lovasok felszerelése

Saját felszerelés a fekete csizma és a gerincvédő, a védőszemüveg használata pedig nem kötelező, de engedélyezett. A Szentlőrinci Vágtán a rendező a Nemzeti Vágta mintázatú pólót biztosítja, az egyéb lovas ruházatról és a kobakról a lovas maga gondoskodik. A versenyen a lovakat csak “kézzel” lehet lovagolni: ostor, pálca, sarkantyú nem használható.

A lovak

Egy lovas egy lovat nevezhet. Minden nevező lovas bármilyen fajtájú és nemű, 5 éves, vagy idősebb lóval vehet részt a Szentlőrinci Vágtán. Kivéve az ismeretlen származású, valamint argentin póló póni, Akhal Teke, angol telivér, verseny félvér fajtájú, vagy genetikailag oda sorolható lovakat. Az angol telivér és az ismeretlen származás együttesen nem haladhatja meg a 75 százalékot (a szervezők a származási lapokat a 2. ősi sorig, vagyis a nagyszülőkig vizsgálják). Az Elővágtákon és a Nemzeti Vágtán a lovak azonosításában a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői is közreműködnek. Import lovak esetében honosított lóútlevél megléte szükséges. Az Elővágtákon és a Nemzeti Vágtán a kancák 6 hónapos vemhességtől az ellés utáni 6. hónap utolsó napjáig nem versenyezhetnek.

A részvételhez meg kell felelni az állategészségügyi feltételeknek is. A lóútlevélnek tartalmaznia kell: a ló influenza elleni vakcinázás igazolását (alapimmunizálás: első oltás, majd 21-92 napon belül második oltás, utána mindig 6 hónapon belül emlékeztető oltás, +/- 21 nap),évente a fertőző kevésvérűségről szóló, egy évnél nem régebbi negatív vérvizsgálati eredmény igazolását.

A lovak felszerelése

Kantár, angol nyereg, számtakaró (ezt a rendező biztosítja). Lábvédők, martingál, nyeregalátét használható, szügyhám használata pedig erősen javasolt. Patkósarok az Elővágták során használható, a Nemzeti Vágtán viszont már nem, a szemellenző használata pedig tilos.

Forrás: Agro Napló