Az EU mezőgazdasági minisztereinek hollandiai informális tanácsülésén dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egyeztetett Phil Hogan mezőgazdasági biztossal, valamint több tagállam tárcavezetőjével.

Dr. Fazekas Sándor felhívta a biztos figyelmét a magyar termelők számos ágazatban, főleg a tejtermelésben tapasztalt nehéz helyzetére, és kérte, hogy a Bizottság fogadjon el uniós forrásból finanszírozott rendkívüli intézkedéseket az érintett gazdák megsegítésére.

Hogan biztos elmondta, hogy a Bizottság dolgozik a lehetséges megoldási javaslatokon, amelyeket várhatóan a júniusi vagy a júliusi Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen mutat majd be a szakminisztereknek. A magyar tárcavezető felvetésére a biztos elmondta, hogy nem látja akadályát annak, hogy idén is emelt összegben, 70%-os mértékben legyen lehetőség a területalapú támogatások előlegeinek kifizetésére, amely tavaly is jelentős segítséget jelentett a likviditási gondokkal küzdő gazdáknak. Hogan hozzátette, hogy intenzív egyeztetéseket folytat az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagjával annak érdekében, hogy uniós forrásból nyújthassanak célzott támogatást a bajban lévő termelőknek. A biztos számít a tagállamok, így Magyarország javaslataira is a tekintetben, hogy milyen feltételek alapján kerüljön sor a források elosztására a gazdák között, amennyiben erre lehetőség nyílik.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Oroszországgal szemben politikai alapon bevezetett szankciókra válaszul elrendelt mezőgazdasági exporttilalom nagymértékben hozzájárult a piaci válsághelyzet kialakulásához. Dr. Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy a Bizottságnak sikerül európai szintű megoldást találnia a kialakult helyzetre, annak érdekében, hogy ne az európai gazdákkal fizettessék meg az uniós politikai döntések árát.

A magyar tárcavezető tárgyalásokat folytatott holland, osztrák, bolgár, szlovén, román, ciprusi és horvát kollégáival, valamint a 2016 második félévében EU-elnöki pozíciót betöltő Szlovákia agrárminiszterével. Mivel a tejszektor válsága minden tagállamot sújt, egyetértés mutatkozott abban, hogy egységes európai cselekvésre van szükség. Emellett az elsősorban a kelet-közép-európai országokban bekövetkezett, közelmúltbeli természeti csapások által sújtott termelők megsegítésére is szükség van.

(forrás: kormany.hu, Földművelésügyi Minisztérium)