A program azoknak a nyugdíjkorhatárhoz közeledő hölgyeknek segít elhelyezkedni, akik nehezebben találnak új munkahelyet életkoruk miatt.

A munkáltatók részére nyújtott alkalmazási kedvezményekkel kerül támogatásra foglalkoztatásuk.

Azok a hölgyek csatlakozhatnak a programhoz, akik nyilvántartott álláskeresők legalább egy hónapja, betöltötték 55. életévüket, és legalább 37 év jogosultsági idővel rendelkeznek a kedvezményes nyugdíjhoz, vagy már betöltötték a 60. életévüket, jogosultsági idejükre tekintet nélkül.

A programban részt vevő nők munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén a munkáltatók számára a munkabér, legfeljebb 146.600 Ft és a ténylegesen megfizetésre kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének száz százaléka kerülhet megtérítésre, személyenként legfeljebb 8 hónapig, legkésőbb 2016. december 31-ig.

A munkáltatónak vállalnia kell a támogatás időtartama felével megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget.

Az álláskeresőknek 2016. január 1 – április 30. között van lehetőségük a programhoz való csatlakozásra.

A program célja a nők 40 év jogosultsággal történő kedvezményes nyugellátásához szükséges, még hiányzó jogosultsági idő megszerzése, melynek keretében szükség lehet az érintett személyek eddig megszerzett jogosultsági idejének igazolására a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől, melyet kérelemre lehet beszerezni.

A nők 40+ program keretében történő elhelyezkedés során szerzett jogosultsági idővel elérhető a már meglévő jogosultsági idő kiegészítése a nyugellátáshoz szükséges 40 év jogosultsági időhöz, mellyel ez a kedvezményes, korai nyugellátás igénybe vehető.

A nyugellátás jogosultsági feltételei nem változtak, a 40 év elérését teszi könnyebbé a program az elhelyezkedés támogatásával azok számára, akik a jogosultsági idő jó részét már megszerezték, munkájuk azonban legalább egy hónapja nincs, és életkoruk miatt újabb elhelyezkedésük, és ezzel a hiányzó jogosultsági idő megszerzése nehéz lehet.

(forrás: ado.hu)