Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kölcsey Kör Kecskeméti Tagozatának 22. pódium-beszélgetésén a Vidékfejlesztési Program már megjelent pályázatairól, az agrárium új lehetőségeiről, és a gazdálkodókat érintő aktualitásokról számolt be.

Az államtitkár kiemelte, hogy sokrétű a vidékfejlesztés, amely az agrárvállalkozások mellett a kistelepülések önkormányzatait, a civil szervezeteket, az egyházakat és a helyi kisvállalkozásokat éppúgy érinti. Több operatív program is forrást biztosít az agrárium fejlesztésére, amelyek közül a Vidékfejlesztési Program 1300 milliárd forintos kerete tartozik a Miniszterelnökség Kecskeméten működő Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságának kezelésébe.

A nagybirtokok helyett a kis és közepes családi gazdaságok fejlesztéseit, elképzeléseik megvalósítását szolgálja a rendelkezésre álló forrás a 2014-2020 közötti uniós ciklusban. Az új időszakban a Vidékfejlesztési Program beruházási forrásainak 80 százaléka érkezik majd hozzájuk. Kiemelt célkitűzés a mezőgazdaságban a versenyképesség növelése mellett a vidéki munkahelyteremtés és a vidéki munkahelyek megőrzése is. Emiatt főként a munkaerő-igényes ágazatok támogatása kerül előtérbe.

Hangsúlyozta, hogy a pályázatok éve lesz az idei év. A magyar mezőgazdaság dinamikus növekedéséhez szükség van arra, hogy minél hamarabb megismerjenek minél több pályázati felhívást a gazdálkodók, illetve belekezdjenek a projektek megvalósításába. Eddig 20 pályázat jelent meg a Vidékfejlesztési Program keretében, amelyek közül több, már le is zárult, 3-4-szeres túljelentkezés mellett.

Jelenleg a kertészeti és az élelmiszeripari fejlesztéseket támogató felhívásokra nyújthatják be kérelmüket az érintettek. Napokon belül a mintegy 70 milliárd forint keretösszegű, az állattartó telepek korszerűsítését szolgáló pályázati felhívásokat is megismerhetik az állattenyésztők. Továbbá a helyi közösségek fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására több pályázat is megjelenik az év során. Ezen felhívások többek között kitörési lehetőséget jelenthetnek a LEADER Helyi Akciócsoportok és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózaton keresztül a civil szervezetek számára is.

Hozzátette, hogy azt mutatják a tapasztalatok, hogy a rendelkezésre álló források gyorsan ki fognak merülni a nagy érdeklődés miatt, éppen ezért fontos, hogy az érdeklődők figyelemmel kísérjék a megjelenő pályázatokat és már az első szakaszban benyújtsák kérelmüket.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)