Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrya – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének konferenciáján tartott előadásában felhívta a figyelmet az alkalmazott kutatás, valamint az innovációs megoldások hazai mezőgazdaság jövője szempontjából meglévő alapvető jelentőségére.

Beszámolt arról, hogy az innováció, az innovatív gyakorlatok magyarországi terjesztésére több eszközt használ a magyar agrárkormányzat a jövőben. Ezek közül a Vidékfejlesztési Program keretében kiírásra kerülő pályázatokat, az e támogatási lehetőség kapcsán létrehozni kívánt és tartósan működtetni kívánt agrár-innovációs hálózatot, valamint a növekvő mértékben használni kívánt közvetlen európai uniós kutatás-fejlesztési forrásokat emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium – együttműködésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – e hálózat működtetésével aktív szerepet kíván játszani az innovációs ötletek azonosításában, az érdeklődő vállalkozások, gazdálkodók és a kutatók összekapcsolásában, a projektek sikeres elindításában.

Elmondta, hogy az Európai Innovációs Partnerség eszközének hazai bevezetésével olyan projektek kerülhetnek támogatásra és megvalósításra, amelyek széles körű, a teljes hazai agráriumot érintő problémák, kihívások leküzdését szolgálják, ezzel is segítve nem csak a hazai alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés erősödését, hanem a magyar gazdaság egészének versenyképességét. A tervek szerint júniusban megnyíló EIP az agrárgazdasági szereplők, az élelmiszer-feldolgozóknak és az erdészek számára egyaránt elérhető lesz.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)