Egy szűkszavú kormányzati közleményben bő egy hónappal 2016. január 11-re módosították a K+F+I pályázat első értékelési határnapját.

Eddig az első értékelési határnap a vállalati K+F+I pályázat beadásában idén december 7. volt, de ezt bő egy hónappal 2016. január 11-re módosították egy szűkszavú kormányzati közleményben.

A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című (GINOP-2.1.1-15 azonosító számú) felhívásra a pályázatokat 2015. november 2-tól lehet beadni és a még most is elérhető eredeti felhívás szerint az első ilyen értékelési határnap december 7. lett volna a szakaszos elbíráláshoz (az addig beérkező pályázatokat egy körben bírálják el). Most bő egy hónappal módosította ezt a benyújtási határnapot a kiíró NGM, de nem jelölte meg ennek pontos okát.

A pályázati keretösszeg 50 milliárd forint, és sokan úgy gondolják már a kezdetek óta a piacon, hogy ez a keret gyorsan ki fog merülni a hatalmas érdeklődés miatt, így szükséges lehet azt megemelni. Ezt 20%-kal valóban meg is lehet emelni az Irányító Hatóság vezetőjének döntése alapján, de kérdéses, hogy valóban elegendő-e az igények kielégítésére ez a plusz 10 milliárd forintnyi keret. Elképzelhető, hogy összefügg azzal az első értékelési határnap későbbre tolása, hogy a feltételezések szerint addigra úgyis összegyűlik annyi pályázati igény, hogy azokat egyben kiértékelve az egész keret kiosztható, így több ilyen határszakasz már nem is feltétlenül lesz.

A kormány hivatalos pályázati oldalán csak ez a kétmondatos közlemény jelent meg péntek késő délután: „A Széchenyi 2020 keretében megjelent „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című (GINOP-2.1.1-15 azonosító számú) felhívás első értékelési szakaszában a 2016. január 11-ig benyújtott támogatási kérelmek kerülnek együttesen elbírálásra. Ennek megfelelően a „GINOP-2.1.1-15″ azonosító számú felhívás módosulni fog.”

(forrás: http://www.pmkik.hu/)