V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár szombaton, a Vas megyei Szőcén tartott sajtótájékoztatóján a természetvédelmi fejlesztéseket soha nem látott mértékűnek nevezte.

Elmondta, hogy természetvédelemre 38 milliárd forint jutott a 2007-től 2013-ig terjedő uniós költségvetési időszakban, megvalósult több száz természetvédelmi és turisztikai célú beruházás. A kormány döntése értelmében 46 milliárd forint fordítható természetvédelemre a 2014-2020-ig tartó uniós pénzügyi ciklusban.

Ebből a nemzeti parki látogatóközpontok fejlesztését szolgálja 15 milliárd forint, élőhelyek megőrzésére, állattartó telepek korszerűsítésére és a természetvédelmi őrszolgálat technikai fejlesztésére 28 milliárd forintot fordítanak, és a Natura 2000-es területek értékeinek bemutatására 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

Kiemelte a szőcei Lápok háza bemutatóközpontot, a Királyréti látogatóközpontot és az új állatparkkal bővült Körösvölgyi látogatóközpontot a tavalyi év fejlesztéseit ismertetve.

Két jelentős ökoturisztikai látogatóközpontot adtak át idén, a Tapolcai-tavasbarlang látogatóközpontot januárban, és az Ős-Dráva látogatóközpontot májusban. Több  mint 1,1 milliárd forintból valósult meg az utóbbi fejlesztés.

Kiemelte a 2015-2016-ban induló fejlesztések közül a  Kis-Balaton látogatóközpontot, a dömösi Dunakanyar látogatóközpontot, valamint a miskolci Herman Ottó Turistaparkot. Emellett a Fertő tavon új víziturisztikai bázis épül, a balatonfüredi Lóczy-barlangnál új fogadóhely várja a látogatókat, a szarvasi Körösvölgyi látogatóközpont és a Salföldi major bemutatóhely pedig megújul.

Hangsúlyozta, hogy mintaszerű Magyarországon a természetvédelem, mintegy háromszázezer hektár védett területet gondoz a tíz nemzeti park. A nemzeti parkok látogatottsága évről-évre nő, tavaly megközelítette a másfél milliót a regisztrált látogatók száma.

(forrás: kormany.hu, MTI)