Megkezdte agrár-környezetgazdálkodást és az ökológiai termelést segítő támogatások előlegfizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Több mint 15 milliárd forint kifizetésére számíthat mintegy 6800 gazdálkodó.

A Miniszterelnökségnek hosszú tárgyalások után ismét sikerült a magyar érdekeket érvényesítenie Brüsszelben. Ennek köszönhetően az uniós csatlakozás óta először nyílik lehetőség arra, hogy egy vidékfejlesztési programból finanszírozott támogatás esetében előleget lehessen fizetni a gazdálkodók számára. A 2020-ig tartó uniós programozási időszakból elsőként az agrár-környezetgazdálkodást, valamint ökológiai gazdálkodást folytató termelők kaphatnak előleget a többletvállalások finanszírozására. Ezen programok terén azért is különösen fontos a most fizetett előleg, mert a kedvezményezettek kötelezettségvállalási időszaka 2016. január 1-től kezdődött.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal november végéig azon gazdálkodók számára juttatja el a támogatás egy részét, akiknél az előzetes ellenőrzések már lezárultak és a kifizető ügynökség mindent rendben talált. Ennek eredményeképpen az érintett, mintegy 6800 nyertes pályázó számára 15 milliárd forintot meghaladó összeg kifizetésére kerül sor a napokban.