A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című (GINOP-5.1.2 kódszámú) kiemelt felhívás.

A felhívás célja már működő szervezetek bázisán új társadalmi célú vállalkozások létrehozásának segítése, illetve a már működő társadalmi vállalkozások dinamizálása és stabilizálása – piacképes termékek és szolgáltatások előállításának ösztönzése révén, fenntartható üzleti modell alapján – tartós foglalkoztatási lehetőségek létrehozása érdekében. 

A kiemelt projekt elsődleges célcsoportját a társadalmi célú vállalkozásokat alkotják. Társadalmi vállalkozásnak tekinthetőek azon nonprofit és civil szervezetek, amelyek társadalmi célkitűzéseik mellett üzleti területen megvalósítható célkitűzésekkel is rendelkeznek, gazdálkodásuk eredményét a társadalmi cél érdekében visszaforgatják, költségvetésükben és szervezeti működésükben érvényesítik a részvételen alapuló döntéshozatal elvét. 

Ennek megfelelően a kiemelt projekt

• nonprofit gazdasági társaságok, 
• szociális szövetkezetek, valamint
• alapítványok
• egyesületek

számára biztosítja szolgáltatásait, amennyiben a szervezetek vállalják, hogy társadalmi céljuk érvényesítése érdekében olyan üzleti tevékenységet folytatnak, melynek segítségével hátrányos helyzetűek, munkanélküliek és inaktív emberek foglalkoztatásához járulnak hozzá.

A kiemelt projekt másodlagos célcsoportját képezik azon forprofit vállalkozások, amelyek a társadalmi felelősségvállalás jegyében készek együttműködni a társadalmi vállalkozásokkal.

Érzékenyítésük, szemléletformálásuk a társadalmi vállalkozások működésével kapcsolatban ösztönözhet  üzleti kapcsolatok létesítését a szociális gazdaságban működő szervezetekkel.  

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1,3 milliárd forint. A támogatott támogatási kérelmek várható száma 1 db.

A támogatási kérelem benyújtása 2016. január 18 – 2016. február 29 között lehetséges.

(forrás: palyazat.gov.hu)