A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Nemzetközi (TEN-T) közúti elérhetőség javítása” című (IKOP-1.1.0-15 kódszámú) felhívás.

A hazai közlekedés fejlesztése érdekében jelen Felhívás célja az Európa 2020 intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiájában meghatározott uniós célokhoz kapcsolódóan az alapvető fontosságú hálózati infrastruktúra magyarországi szűk keresztmetszeteinek megszüntetése, valamint az országhatárok elérése, a TEN-T közúti törzs- és átfogó hálózatba tartozó új utak építésével és meglévő kapacitások bővítésével. A magyarországi TEN-T közúti törzs- és átfogó hálózat jelentős részének kiépítése még nem valósult meg, továbbá egyes meglévő szakaszokon közlekedésbiztonsági és forgalmi okokból, közlekedésbiztonsági, valamint szolgáltatási színvonalat, fenntarthatóságot, áteresztő képességet növelő, illetve forgalmi lefolyást gyorsító beavatkozások szükségesek. Emellett az intelligens közlekedési rendszereknek a közúti közlekedés területén történő kiépítése további fejlesztéseket igényel.

A Felhívás keretében támogatott beavatkozásokkal elérni kívánt eredmény, hogy minél több határállomás legyen gyorsforgalmi vagy emelt szolgáltatást nyújtó főúton elérhető.

Jelen felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be a hatályos Éves Fejlesztési Keretben nevesített támogatást igénylő szervezetek.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 314,89 milliárd forint.

A támogatási kérelmek 2015. december 7-től beadhatóak.

(forrás: https://www.palyazat.gov.hu)