A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése” című (VP2-4.1.1.4-16 kódszámú) Felhívás.

A Felhívás több területen kíván hozzájárulni az állattartó telepek versenyképességének növeléséhez. Lehetőség nyílik az állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá építéssel nem járó projektek megvalósítására is az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésén keresztül.

Az állattartás erőforráshatékonyságának javulása többek között a fajlagos energiafelhasználás csökkenését eredményezi, ezért jelen Felhívás különösen épít az állattartó létesítmények minden olyan irányú beruházására, amely a hatékonyabb energiafelhasználást hivatott elősegíteni. Ennek megfelelően az állattartó telepek létesítményeinek épületenergetikai, épületgépészeti felújítása, technológiáinak korszerűsítése, valamint a megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák beszerzése is támogatásra kerül.

A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3970 millió Ft.

Az összeg három fókuszterületi megosztásban áll a támogatást igénylők rendelkezésére. Ennek aránya a következő:

  • A mezőgazdasági üzemek gazdasági teljesítményének növelése és a szerkezetátalakítás és modernizáció ösztönzése, különös tekintettel a piaci részvétel és orientáció növelésére, valamint a mezőgazdasági diverzifikációra – keretösszege: 2070 millió Ft.
  • A generációs megújulás előmozdítása a mezőgazdaságban – keretösszege: 710 millió Ft.
  • A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása – keretösszege: 1190 millió Ft.

A Felhívásra azok a mezőgazdasági termelők nyújthatnak be támogatási kérelmet, akik megfelelnek a Felhívás dokumentuma 4.1 pontjában részletezett követelményeknek.

A Felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2016. május 5-től 2018. május 5-ig van lehetőség.

(forrás: palyazat.gov.hu)