A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” elnevezésű VP3-4.2.2-16 azonosító számú felhívás.

A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: a 2007-2013 közötti uniós programozási időszak vidékfejlesztési programjában nem volt külön keret a borászati ágazat ilyen jellegű fejlesztésére. A Miniszterelnökség az új ciklusban fontosnak tartotta, hogy a jelentős hagyományokkal rendelkező, munkaerő-igényes ágazat számára elkülönített forrás álljon rendelkezésre. Ennek köszönhetően a Vidékfejlesztési Program tervezésekor egy új intézkedés bevezetésével mintegy 20 milliárd forint jutott az ágazati szereplőknek. A pályázati felhívásra várható nagy igény miatt azonban a Miniszterelnökség megduplázta a rendelkezésre álló forrást, melynek köszönhetően a borászok 40 milliárd forintos keretre nyújthatják be kérelmüket.
A most megjelent pályázati felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez, meglévő technológia vagy gépek korszerűsítéséhez, illetve építéssel járó fejlesztési beruházások megvalósításához. Mindemellett a választható tevékenységek körében – bizonyos korlátozások mellett – további források igényelhetőek telepi infrastruktúra fejlesztésére, bortároló tartálykapacitásának bővítésére, valamint maximum 10 millió forint forrás nyerhető fahordó vásárlására.
Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximális összege 200 millió forint. Az érintettek 2016. szeptember 12. és 2018. szeptember 11. között nyújthatják be támogatási kérelmüket a www.mvh.gov.hu weboldalon. Az első értékelési határnap 2016. november 11-e. Az értékelési határnapokig benyújtott projektek együttesen kerülnek elbírálásra.
A most megjelent felhívással együtt ez idáig a Vidékfejlesztési Program keretében összesen 35 darab pályázat jelent meg. A rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forintos keretből a Miniszterelnökség eddig mintegy 890 milliárd forintot hirdetett meg.
A Miniszterelnökség felhívja az érintettek figyelmét, hogy a pályázati felhívások részleteiről a www.szechenyi2020.hu  weboldalon tájékozódhatnak.