Megjelennek az idei hungarikum pályázatok október 26-án, hétfőn a hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatására, valamint a kihaló félben lévő hagyományos népi mesterségek tovább örökítésére.

Erről V. Németh Zsolt államtitkár számolt be.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy 110 millió forint áll rendelkezésre a két pályázatra, a támogatásra november 16. és decemberben 15. között lehet jelentkezni, 2016 augusztus 31-éig kell megvalósítani a támogatott projektet, valamint a kiíró felfüggesztheti a beadást jelentős forrásigény esetén.

V. Németh Zsolt ismertette, hogy a külhoni értékek gyűjtésének erősítésére irányul a hungarikum törvény idei módosítása. Ezt segíti az a pályázat, amely a határon átnyúló együttműködés erősítését, a külföldön fellelhető nemzeti értékek gyűjtését helyezi előtérbe. Egy másik pályázati felhívásban pedig a hagyományos népi mesterségek, a kihalófélben lévő szakmák, mint például a szegedi papucskészítés, kékfestés, fiatal generációknak történő továbbadását szeretnék segíteni.

Úgy vélekedett, hogy a hungarikumok kiteljesedésének éve az idei év. A hungarikumok gyűjtése 12 elemmel, 42-ről 54-re bővült 2015-ben, a kiemelt nemzeti értékeket tartalmazó magyar értéktár elemeinek száma 107-ről 127-re bővült, továbbá megalakult a megyei értéktár mind a 19 megyében és helyi értéktárat hoztak létre 532 településen.

Szakáli István Loránd elmondta a pályázatok részleteiről szólva, a települési és megyei önkormányzatoknak, illetve az értéktár bizottságot működtető szervezeteknek a határon túli magyar lakta településekkel együttműködésben megvalósuló hazai és külhoni értékgyűjtésre, külhoni értéktárak létrehozására, a tapasztalatok átadására, a nemzeti értékek népszerűsítésére 100 millió forint keretet határoztak meg. A meglévő testvér-települési viszony előnyt élvez a pályázat elbírálásakor.

10 millió forint keret áll rendelkezésre a kihalóban lévő népi mesterségek átadására, olyan civil szervezetek pályázhatnak, amelyek alapító okiratában, alapszabályban szerepel a kézműves hagyományos megőrzésének feladata.

1 millió és 3 millió forint közötti támogatást lehet nyerni mindkét pályázatnál, a kiírások hétfőtől olvashatóak lesznek  a többi között a www.kormany.hu/hu és a Herman Ottó Intézet weblapján (www.hermanottointezet.hu) is.

V. Németh Zsolt elmondta, hogy a hungarikumoknak az érzelmi és identitás erősítő hatáson túl gazdaságfejlesztő szerepe is van.

(forrás: kormany.hu, MTI)