Október 28-áig 60 milliárd forint előleget fizetett ki a gazdáknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az uniós és nemzeti agrártámogatásokból – tájékoztatott Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. Mint mondta, a közvetlen támogatások előlegeinek folyósítása október 17-én kezdődött és november végéig tart.

Az eddig kiutalt összeg meghaladja a tavalyi kifizetéseket, október végéig már kétszer annyi támogatás érkezett a gazdálkodók számlájára, mint egy évvel ezelőtt. Az idén – köszönhetően a bevezetett intézkedéseknek, például az előzetes ellenőrzésnek – a tavalyinál több ügyfél kaphat támogatási előleget.
Gyuricza Csaba emlékeztetett: Magyarország minden eddiginél több, összesen 11 jogcímben kezdte meg a kifizetést ősszel, ezzel élen jár az Európai Unióban. Tíz tagállam egyáltalán nem él ezzel a lehetőséggel, és mindössze hat indított kettőnél több jogcímen előlegfizetést.
 A tejágazat válsága miatt az MVH kiemelt figyelemmel kezeli a tejhasznú tehéntartás termeléshez kötött támogatását, a lehető legnagyobb előleget fizetve az arra jogosultaknak – hangsúlyozta az elnök.
Magyarországon évi 400-420 milliárd forint támogatást kapnak a mezőgazdasági termelők, ebből előlegként tavaly mintegy 160-170 milliárdot fizetett ki a hivatal, az idén a várakozások szerint 200 milliárd forinthoz közelít majd ez az összeg.