A kormány külhoni magyar ifjúsági civil szervezeteket támogat pályázati úton, március 18-ig lehet kérelmet benyújtani az ötvenmillió forintos keretre.

Szilágyi Péter nemzetpolitikai helyettes államtitkár a pályázatot ismertetve kedden arról számolt be, hogy számos jelzés érkezett az elmúlt időszakban a nemzetpolitikai államtitkárság felé a külhoni magyar közösségek részéről, hogy szükség lenne egy olyan pályázatra, amely kimondottan a határon túli ifjúsági szervezetek támogatására irányul.

Közölte, hogy egy hiánypótló kezdeményezés a pályázat, mert ez az első olyan felhívás, amely kifejezetten a külhoni ifjúsági civil szervezetek és egyházi jogi személyek támogatását tűzte ki célul. A Kárpát-medencében tevékenykedő, valamint a diaszpórában működő ifjúsági szervezetek vehetnek részt a pályázaton.

Kitért arra is, hogy korábban már meghirdették „A magyar kultúráért és oktatásért” pályázatot, ezért oktatási intézmények támogatására, diák- és hallgatói önkormányzatok által szervezett, illetve az oktatási intézmény működésébe tartozó rendezvények segítésére nincs lehetőség a jelen felhívásban.

Az MTI-hez eljuttatott felhívás szerint a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való megmaradásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése az ifjúsági közösségek támogatása által az ifjúsági közösségek tevékenységének támogatására irányuló pályázat célja.

A felhívásra olyan határon túli ifjúsági civil szervezet és/vagy egyházi jogi személy nyújthat be pályázatot, amely a gyermek és ifjúsági korosztályok érdekeinek képviseletét vállalta fel létesítő okiratában, tevékenységének célcsoportja pedig a 15-29 év közötti korosztály. A vissza nem térítendő támogatás 600 ezer forinttól 2 millió forintig terjedhet.

(forrás: kormany.hu, MTI)