A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette a legtöbb védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági fajta helyzete stabilizálódott. A kormány továbbra is arra törekszik, hogy az őshonos állomány tovább növekedjen, a génmegőrzés magas színvonala fennmaradjon, és hogy az ezekből a fajtákból készített termékek és szolgáltatások megtalálják helyüket a hazai és külföldi piacokon.

A hagyományos, rég honosult állatfajtáink – mint a mangalica is – kiemelt tájvédelmi jelentőséggel bírnak, részét képezik a magyar tájnak, néprajzi hagyományok kötődnek hozzájuk, nemzeti identitásunk részei és Magyarország szimbólumai – mondta megnyitó beszédében Nagy István, a X. Budapesti Mangalica Fesztiválon.
Ezeknek – mint nemzeti kincseinknek – az eredeti állapotukban történő megőrzése nemzeti érdek és állami feladat.
A kormány kiemelt figyelmet fordít a sertéságazat támogatására, s bár az uniós szabályozás a nemzeti hatáskörben nyújtott támogatások körét nagyon behatárolja, a tárca az elmúlt időszakban számos jelentős intézkedést valósított meg. Megemlítette a 2015-től indult „Több munkahelyet a mezőgazdaságban” programot, melynek keretében a biztosított többletforrásoknak köszönhetően a sertéshízó állatjóléti támogatás keretösszege folyamatosan emelkedett, valamint a koca állatjóléti támogatás bevezetését.