A SAPS és az új jogcímként jelentkező zöldítés támogatásokra az idén is előleg fizethető.

A Földművelésügyi Minisztérium vezetésének döntése értelmében, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a SAPS és az új jogcímként jelentkező zöldítés támogatásokra az idén is előleg fizethető. Ennek alapján tehát, az előlegek utalása október 16-tól megkezdődhet, amely a teljes támogatási összeg legfeljebb 70 %-át teszi majd ki.

A támogatási rendszer azon része, az alaptámogatás amelyet,  jelenleg egységes területalapú támogatásnak (SAPS) nevezünk, azzal a SAPS támogatással nem azonos, amelyet a termelők EU csatlakozásunk óta, 2014-ig kaptak. Ez a mostani SAPS az eddigi területalapú támogatásnak nagyságrendileg megfelelő összeget a „zöldítésért” (az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás) járó komponenssel együtt teszi ki.

Euróban kerülnek meghatározásra a jogcímek maximális keretösszegei, melynek az Európai Központi Bank által szeptember 30-án megállapított árfolyamon történik forintra való átváltása, amely 313,45,- forint/euró. Ezen az árfolyamon kerül kifizetésre többi közvetlen támogatási jogcím is, mint például a fiatal gazda támogatás, termeléshez kötött támogatások stb. is. Mivel még nem zárult le minden, a kérelmekkel kapcsolatos ellenőrzés, ezért jelenleg csak előzetes adatokat közölnek.

227,2 milliárd forint az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS) keretösszege. Ezen jogcímen várhatóan 45.525,- Ft vehető igénybe hektáronként.

A SAPS támogatás mellett a 2015. évtől kezdődően az úgynevezett zöldítés támogatása is bevezetésre került. Ennek 126.5 milliárd forint a keretösszege 2015-ben, ami alapján várhatóan 25.354,- Ft-ban részesülnek hektáronként a termelők.

353,8 milliárd forint a két támogatás teljes mértéke, ez 12,4 milliárd forinttal magasabb, mint az elmúlt évi, mivel a 2014-es 341,4 milliárd forint volt. Tehát a mezőgazdasági termelők várhatóan 70.880,- Ft/ha összeget kaphatnak a két támogatásból tehát összesen.

A 2015. október 16-án induló előleg kifizetések során a SAPS támogatásból legfeljebb 31.868,- Ft forint fizethető ki hektáronként l, a zöldítésből pedig 17.748,- Ft.

Csak abban az esetben fizethető ki a termelőnek a zöldítésért járó támogatás előleg, ha nem áll fenn jogvita vagy adategyeztetési kötelezettség a SAPS támogatásnál, ökológiai fókuszterületre kompenzációt nem kérelmezett a termelő és ahol a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal már elvégezte és lezárta a zöldítésre vonatkozó előírt ellenőrzéseket.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)