Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2015. december 16-án hivatalosan megnyílt.

Az Ausztria és Magyarország közötti határon átnyúló együttműködés folytatásaként az Európai Unió kohéziós politikájának 2014-2020-as időszakában az Interreg V-A Ausztria Magyarország Együttműködési Program újabb lehetőséget nyújt a határtérség fejlesztésére.

Az Európai Bizottság által elfogadott Együttműködési Program az alábbi támogatási területeket tartalmazza:

1. prioritási tengely: A KKV-k versenyképességének javítása
2. prioritási tengely: A környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának előmozdítása
3. prioritási tengely: A fenntartható közlekedés előmozdítása és kapacitáshiányok megszüntetése a főbb hálózati infrastruktúrákban
4. prioritási tengely: Az intézményi kapacitás javítása és hatékony közigazgatás
 

A támogatásra jogosult terület Ausztriában Nordburgenland, Mittelburgenland és Südburgenland, továbbá Niederösterreich Süd, Wiener Umland/Südteil, Wien, Graz és Oststeiermark NUTS 3 régiókat, valamint Magyarországon – az együttesen a Nyugat-Dunántúli NUTS 2 régiót adó – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéket (NUTS 3 régiókat) fedi le. A programterület nagyrészt megegyezik a 2007–2013-as programidőszakban jogosult térségekkel, kiegészülve Graz nagyvárosi területével.

A program Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó támogatása 78,8 millió euró, amelyet a két ország nemzeti finanszírozási hozzájárulása egészít ki, így a program teljes költségvetése 95,87 millió euró. A magyar forrásból származó finanszírozási hozzájárulás mértéke 7,14 millió euró.

Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2015. december 16-án hivatalosan megnyílt. A program a 2007-2013-as időszakhoz hasonlóan a folyamatos pályáztatás módszerét alkalmazza. A pályázatok benyújtására kizárólag elektronikus úton, az eMS rendszeren keresztül van lehetőség.

A pályázati lehetőségekről és feltételekről a program weboldalán van lehetőség tájékozódni: www.interreg-athu.eu

(forrás: palyazat.gov.hu)