A Herman Ottó Intézet vezetésével a hagyományőrzést innovatív technológiák segítségével támogató projekt indult  csaknem egymilliárd forintos európai uniós támogatással.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a modern technika segítségével is elérhetővé kell tenni a múlt értékeinek megismerését a fiatalabb korosztály számára. Nagy kihívás, hogy ezeket az értékeket a mai kor emberének hogyan „adjuk el”, ehhez szeretne keretet nyújtani a kormány.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a konzorciumot vezető Herman Ottó Intézet főigazgatója elmondta, hogy a Hagyományok Háza, a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Zempléni Múzeum és Balatonkenese város önkormányzatával közösen valósítják meg a projektet az ország három kiemelt régiójában.

A Budapestet és Közép-Magyarországot, Tokaj térségét és a Balatoni régiót érintő hagyományőrző programjaikkal várhatóan több tízezer embert mozgatnak meg, mely programokba bevonna térségi és helyi múzeumokat, tájházakat, alkotóházakat is.

Hozzátette, a megújult intézet számára kiemelten fontos programban várhatóan november végéig egyebek között kialakítanak egy egységes, a hagyományőrzést támogató informatikai portálrendszert, amely folyamatosan frissül.

A három régióban tárlatvezető mobil applikációkat hoznak létre, amelyek interaktív résztvevőkké teszik a közönséget oktató, szórakoztató módon, és a múzeumi munkát segítő mobil eszközöket, tableteket is beszereznek. A Hermann Ottó Intézet kapta a források 54 százalékát, a Zempléni Múzeum 16, Balatonkenese 15, a Hagyományok Háza csaknem 7, a BGF pedig 9 százalékkal rendelkezhet.

A rendezvényeken megjelennek a kézműves termékek mellett a kézműves élelmiszerek is, a divattal, a hagyományos, népi zenével és tánccal, valamint az építészettel együtt.
Beszprémy Katalin, a projekt szakmai vezetője, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének szakmai vezetője elmondta, hogy számos szakmai konferenciát, rendezvényt és a hagyományos iparágak elterjesztését célzó ingyenes képzést szerveznek a kiemelt fejlesztési térségekben.

Hozzátette, hogy a népi kézművességben és a hagyományos kézműves iparágakban, kreatív iparban tevékenykedők bevonásával kutatási programokat is megvalósítanak. Elmondta azt is, hogy megvizsgálják a közoktatásban, a kulturális fogyasztásban a hagyományőrzés helyzetét, és a rendezvényeikkel, játszóházakkal, mesterségbemutatókkal megcélozzák a fiatalabb generációt.

(forrás: kormany.hu, MTI/Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)