Az Európai Bizottság 500 ezer eurós, azaz nagyjából 155 millió forintos kerettel munkahelyteremtő programot hirdetett a huszonnyolc uniós tagállam turizmusban érintett szervezetei és vállalkozásai számára.

Erről Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament (EP) közlekedési és turisztikai bizottságának turizmusért felelős alelnöke számolt be.
Közölte, hogy a Youth on the SPOT – Special Partnership On Tourism nevet viselő program tervét tavaly nyújtotta be a brüsszeli testülethez, amely az európai tagállamokat egyre jobban sújtó ifjúsági munkanélküliségen kíván enyhíteni a turisztikai szektor munkahelyteremtő képességére támaszkodva.

Tájékoztatása szerint júniusban jár le a pályázatok benyújtásának határideje, és legfeljebb másfél év lehet az ágazati szereplők által vállalt teljesítések időtartama.
Közlése szerint Európában 5,4 millió fiatal próbál eredménytelenül munkához jutni. Magyarországon kiemelkedően magas ifjúsági munkanélküliségi ráta társul az általános munkanélküliséghez, egyelőre képtelen elhelyezkedni a munkaerőpiacon minden negyedik huszonöt év alatti.

A projekt kiemelt együttműködést szorgalmaz az európai döntéshozók és a turisztikai szektor képviselői között, amely elsősorban az ágazatban érintett kis- és középvállalatokkal közösen a munkalehetőség nélkül lévő európai fiatalok számára minőségi és fenntartható munkahelyeket, szakmai képzéseket és gyakornoki helyeket biztosít a turisztikai ágazatban.

Hangsúlyozta a projekttel kapcsolatban, hogy a turizmus az egyetlen gazdasági szektor, amely a képes volt a növekedésre válság ellenére is, és amely a GDP tíz százalékát biztosítja Európában és Magyarországon is. Magyarországon több mint négyszázezer, Európában pedig közvetlen módon tízmillió munkahelyet garantál és majd kétmillió vállalkozásnak nyújt megélhetést. Szerinte éppen ezért segíteni, támogatni és ösztönözni kell a turizmust.

(forrás: profitline.hu)