A Nemzetgazdasági Minisztérium működtetésében elindult a Gyere haza fiatal elnevezésű program, amelynek célja, hogy a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával – jelentette be a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerdán, Székesfehérváron.

Czomba Sándor közölte, hogy elsőként a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozták meg, és első körben a 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját és hazatérését fogják segíteni. Mint mondta, a problémához mérten kicsi a program pénzügyi kerete, de sikeressége esetén rövid időn belül szélesíteni fogják a kört és már nemcsak az Egyesült Királyságra fognak koncentrálni.

Reményét fejezte ki, hogy a következő hetekben, hónapokban elfogy a rendelkezésre álló keretösszeg, és a következő években több ezer fiatalt lesznek képesek „hazahozni”, mert országhatáron belül is óriási szükség van „ügyes kezű, magas tudású szakemberekre”.

Az államtitkár szerint Magyarországon még mindig sok a regisztrált álláskereső, miközben a hazai vállalkozások nem találnak megfelelő minőségű és számú munkaerőt. Sok esetben a skandináv országoknak orvost, Németországnak és Ausztriának henteseket és forgácsolókat, míg az Egyesült Királyságnak mérnököket képez hazánk – mondta.

Czomba Sándor rámutatott, a kormány nagyon szeretné, ha a fiatalok itthon találnának megfelelő munkalehetőséget, azonban szinte lehetetlennek nevezte felvenni a versenyt a nyugat-európai bérekkel. Úgy vélte, a külföldön munkát vállaló magyarok hazatérését a honvágy okozza, a lakhatás- és munkahelyhiány, illetve családi problémák kezelése pedig motiválhatja.

Kérdésre elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal szerint az egy éven belüli munkaerő-piaci mozgások két éve 100 ezer fő körül stagnálnak és a külföldön munkát vállalók legalább 50 százaléka egy éven belül visszatér. Közölte, hogy ezt az arányt szeretnék jobban növelni. Az egy éven túl külföldön dolgozók száma a KSH statisztikai számításai szerint eléri a 350 ezret, de a tényleges külföldi munkavállalók számára nincs konkrét adat – tette hozzá.

Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a program (www.gyerehazafiatal.hu) most kizárólag Londonra és az Egyesült Királyságra fókuszál, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora (33 év), 80 százalékuk 40 évnél fiatalabb, rendszerint magas végzettségűek (33 százalékuk diplomás, 43 százalékuk érettségivel rendelkezik) és 49 százalékuk nőtlen vagy hajadon. A megkérdezettek többsége szívesen hazatérne, amennyiben segítséget kap a lakhatásban és olyan munkáltatót talál, amely stabil, biztos anyagi hátteret biztosít számukra – közölte.

Az igazgató kiemelte: a program célcsoportját alkotják azok a diplomás, hiányszakmát űző fiatalok, akik jól beszélnek angolul, legalább egy éve külföldön állással rendelkeznek és szándékukban áll hazatérni. Közölte, hogy a program része hazai vállalkozás elindításának segítése is.

Pákozdi Szabolcs elmondta, hogy a hazai cégeknél leginkább mérnökök iránti mutatkozik igény, de az IT, logisztikai, HR és pénzügyi területen is nagy a szakemberhiány. A program együttműködő partnerei között van a Nestlé, a Lufthansa, a Suzuki, az IT Services Hungary, az Alcoa-Köfém, a Grundfos, a PwC, a BD, a Videoton és a Denso.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy a város örömmel csatlakozott a kísérleti programhoz. Mint mondta, nagy probléma a városban, hogy folyamatosan új beruházások érkeznek, de egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találnia a cégeknek.

Megjegyezte, hogy az önkormányzat ki fogja dolgozni a Székesfehérvárra hazatelepülők elhelyezését segítő programot, valamint egyre több bérlakást át fognak csoportosítani a hiányszakmákat űző szakemberek telepedésének segítésére.

(MTI)