Elkészült az Otthon Melege Program keretében meghirdetett családi házak energiahatékonyságának növelését célzó alprogram pályázati honlapja.

Kizárólag ezen az oldalon keresztül lehetséges ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek részére pályázatot benyújtani 2016. július 1-jétől.

A kormány számára alapvető fontosságú, hogy a családokat olyan programokkal támogassa, amelynek köszönhetően érzékelhető mértékben csökken a háztartások energiafelhasználása. Eddig közel 17 milliárd forint keretösszegben biztosított támogatást a 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program, melynek eredményeként mára több mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

A legújabb alprogram célja a családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása. Ennek során támogatható az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréje, homlokzatok hőszigetelése, épületgépészeti rendszerek (pl. kazánok, radiátorok) energia-megtakarítást eredményező cseréje, illetve felújítása és az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása (napelemes rendszerek, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése).

Tekintettel az 5 milliárd forintos keretösszegre az alprogram keretében kizárólag a hagyományos technológiával 1996 előtt épült és 1995. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, egy lakásos, legfeljebb 135 m2 fűtött alapterületű, a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi házak energetikai korszerűsítésére nyújtható vissza nem térítendő támogatás.

Pályázni kizárólag a https://csaladihaz2016.nfsi.hu/ oldalon lehetséges, ahol az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek nyújthatják be támogatási kérelmüket 2016. július 1-jétől a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. Az alprogrammal kapcsolatos további tájékoztatás a pályázati felületen történik, ahol aktualizálva érhető el a Pályázati Felhívás, a Pályázati Útmutató és annak mellékletei, továbbá a szükséges tájékoztató dokumentumok.

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett pályázati konstrukciók célja, hogy a lakosságot az ország egész területén gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák. A támogatások felhasználásával a lakossági energia-felhasználás hatékonysága jelentősen javulhat, a hazai szén-dioxid-kibocsátás csökkenhet, mindez nagymértékben hozzájárul a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez.

(forrás: kormany.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály)