A fogyatékos emberek közlekedését, mobilitását segíti az egymillió forintra emelt gépjárműszerzési támogatás.

Mindezt a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság ülésén hangzott el.

A bizottságban többek között a nyáron elfogadott, Országos Fogyatékosságügyi Program 2015-2018. évre szóló Intézkedési Tervében meghatározott rendelkezések végrehajtásáról egyeztettek.

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az ülésen bejelentette, a kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékos emberek szolgáltatásokhoz való hozzáférését javítsa, ezért az új járműnek minősülő személygépkocsihoz nyújtott szerzési támogatás összegét megemelte. A támogatás összege a jelenlegi 900 ezer forintról 1 millió forintra növekedett, annak érdekében, hogy ezzel is segíteni lehessen a fogyatékos embereket abban, hogy megbízható, új autót tudjanak vásárolni.

Az államtitkár hozzátette a fogyatékos emberek számíthatnak a kormányra, 2016-ban 1,2 milliárd forinttal emelkedett a támogató szolgáltatásokra és közösségi ellátásokra szánt összeg.

Továbbá az idén folytatódik a korábbi évek egyik legfontosabb fogyatékosságügyi intézkedése, a kiváltási folyamat, melyre a 2014-2020-as időszakban 36 milliárd uniós forrást tervez a kormány. A kiváltás következő ütemének előkészítését és szakmai-módszertani kísérését végző 2,5 milliárdos projekt februárban jelent meg.

A bizottsági ülésen szó volt a koragyermekkori intervencióval kapcsolatos tervezett uniós fejlesztések menetéről, valamint a fogyatékos emberek integrációjáról az új köznevelési törvény tükrében, és a fogyatékos személyek választójogával és a támogatott döntéshozatal jogintézményével kapcsolatos helyzetről.

Az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a fogyatékosságügy területén intenzív párbeszédre törekszik a szakmai és civil szervezetekkel, a fenntartókkal valamint az érintettek képviselőivel. Ennek céljából hívták össze tavaly októberben a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottságot, melynek fő feladata az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtását elősegítő intézkedésekről való egyeztetés.

(forrás: kormany.hu, EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)