A 2016-os Erasmus+ pályázati felhívás a felsőoktatás terén aktív szervezeteknek, mindenekelőtt a felsőoktatási intézményeknek a centralizált pályázatok keretében történő fejlesztési és együttműködési projektek megvalósítására az előző éveknél is több lehetőséget biztosít.

A Tempus program utóda, az Erasmus+ Felsőoktatási fejlesztési projektek (Capacity Building in the Field of Higher Education) pályázattípus tekinthet a legnagyobb múltra. Ennek keretében a felsőoktatás modernizációjára irányuló együttműködéseket lehet kialakítani a partnerországokkal, 10 európán kívüli régió közel 150 országával. A mostani pályázati fordulóban várhatóan 164 projektet támogat az Európai Unió 131,47 millió euró értékben, egyenként 500 ezertől 1 millió euró közötti támogatási összeggel. Tavalyhoz képest közel 10 millió euróval nőtt a rendelkezésre álló támogatási összeg. A pályázati határidő 2016. február 10.

Az Erasmus Mundus közös mesterképzések (Erasmus Mundus Joint Master Degrees) pályázattípus ugyancsak jól ismert lehetőség. Ennek keretében az Európai Unió kimagasló színvonalú nemzetközi, közös, kettős vagy többes diplomával záruló képzések működtetéséhez, hallgatói ösztöndíjak felajánlásához járul hozzá. Közel kétszerannyi képzés támogatásáról fognak dönteni a 2015-ös pályázati fordulóhoz képest, így várhatóan 27 konzorciumot választanak ki, egyenként kb. 3 millió euró támogatással. A pályázati határidő 2016. február 18.

A Jean Monnet tevékenységeknek (Jean Monnet Activities) az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok területén, illetve a tudományos világ és a politikai döntéshozók közötti párbeszéd előmozdítása az EU országaiban és világszerte a fő célja. Számos különféle tevékenységre lehet pályázni (pl. kiválósági központok, hálózatok, projektek) ezek a célok elérése érdekében.  Ezekre a  tevékenységre 11,4 millió euró van elkülönítve a 2015-os pályázati fordulóban. A pályázati határidő 2016. február 25.

Az Erasmus+ Tudásszövetségek (Knowledge Alliances) pályázattípus célja,  hogy Európa innovációs kapacitását megerősítse, az oktatás, az üzlet világa és a szélesebb társadalmi és gazdasági környezet közötti együttműködéseket elősegítse. Felsőoktatási intézmények, vállalkozások és más szervezetek működhetnek együtt a támogatott projektekben, és 700 ezer és 1 millió euró között van a támogatási összeg. Az Európai Bizottság összesen 15 millió euró támogatást tervez kiosztani a 2016-os fordulóban, amely a tavalyi keretet szintén meghaladja. A pályázati határidő 2016. február 26.

Az Európai Bizottság Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynöksége (EACEA) kezeli a felsorolt pályázatok mindegyikét, így közvetlenül ide kell benyújtani a pályázatokat is.

(forrás: tka.hu)