A Földművelésügyi Minisztérium a Nemzeti Tanyafejlesztési Programot bemutató konferenciát szervezett pénteken a Lakiteleki Népfőiskolán.

A hamarosan megjelenő tanyafejlesztésre irányuló pályázat adta az esemény aktualitását.

Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor nyitotta meg a rendezvényt. Kiemelte beszédében, hogy a tanya a jövőnek egy korszerű formája, ezt a létformát egyre több fiatal választja. Tradicionális létforma a magyar tanya, amelyet beválasztott a Magyar Értéktárba a Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésé.

Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta előadásában, hogy a tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentése, megújítása, valamint a tanyasi életmód, a tanyán működő családi gazdaságok hátrányainak csökkentése a 2011. óta működő Tanyafejlesztési Program célja. A tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentése és a tanyán élők életszínvonalának, gazdálkodási feltételeinek javítása érdekében a minisztérium 6,17 milliárd Ft támogatást nyújtott a Tanyafejlesztési Program eddigi négy éve során.

A 2015. évi tanyafejlesztési pályázatok megjelenése a közeljövőben várható. Ennek előzetes beharangozása, a tanyagazdákkal, tanyás települések polgármestereivel, civil szervezeteivel történő tapasztalat- és gondolatcsere volt a rendezvény egyik célja.

(forrás: kormany.hu, FM)