A mezőgazdaság támogatására, évi 628 milliárd forint jut a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban, ennek 80 százaléka a beruházásokra, amelyek finanszírozásába bekapcsolódhatnak a lízingcégek is.

Erről Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára számolt be csütörtökön Kecskeméten, a Magyar Lízing és Finanszírozó Társaságok Szövetsége éves konferenciáján.

Hozzátette, hogy a kis- és középvállalkozások(kkv) előnyt élveznek a beruházások támogatásánál, 50 százalék a támogatás átlagos intenzitása, de Pest megyében a beruházások 40 százalékára jár csak támogatás.

Megjegyezte, hogy a következő hónapokban kiírják a beruházási támogatásokra szóló pályázatokat, valamennyi megjelenik a jövő év közepéig. 24 hónapig lesznek nyitva ezek, feltéve, hogy az erre szánt pénz nem fogy el korábban.   

Példaként kiemelte, hogy a piaci agrárbiztosítások 65 százalékára jár majd támogatás. 75 milliárd forint jut az állattenyésztési beruházásokra. Hasonló nagyságrendű támogatásokra pályázhatnak a kertészek is, amelyből a gépbeszerzés összege 10 milliárd forint.
   
Jelezte, hogy azért kiemelt ágazat az állattenyésztés és a kertészet, mert ott szükség lesz kézi munkára a beruházások után is, vagyis nem veszélyeztetik a munkahelyeket a fejlesztések.   
Harangi Sándor, a Magyar Nemzeti Bank hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások felügyeleti igazgatója tájékoztatása szerint a lízingcégek 4,3 százalékkal részesednek a hitelezésből. Ez koncentrált piac, a forgalom 80 százalékát 14 pénzügyi vállalkozás adja.

Elmondta a fogyasztóvédelemre kitérve, hogy az ügyféltájékoztatás problémái, a panaszkezelés és a forintosításkor alkalmazott elszámolás miatt érkezik a legtöbb panasz lízing területén.

(forrás: kormany.hu,MTI)