A kormány agrárvállalkozásokat hitelekhez segítő ösztönző csomagon dolgozik, úgy, hogy az az uniós pénzügyi előírásoknak is megfeleljen.

Erről Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára számolt be a Napi.hu agrárkonferenciáján csütörtökön Budapesten.

Kiemelte, hogy az elmúlt években  nőtt a mezőgazdaság teljesítménye és hozzáadott értéke is, az unión belül előkelő helyen van, bár szórt képet mutat az időjárás miatt. A foglalkoztatás 17,5 százalékkal nőtt az ágazatban 2010 és 2015 között, amely jelentős eredmény. Jelezte, hogy az adókedvezmények bevezetésével, az idénymunkára vonatkozó adminisztratív terhek csökkentésével tovább nőhet a foglalkoztatás. Kitért arra, hogy jelentős szerepük van a takarékszövetkezeteknek az agárhitelezésben, az integráció lehetővé tette, hogy a versenyképesség és a hitelkondíciók is egységes rendszeren keresztül javuljon.

Szavai szerint az agráriumban ahogy más ágazatban is jelentős a kkv-k szerepe, de számos problémával küzdenek, nem elég tőkeerősek vagy nem képesek elegendő fedezetet vagy megfelelő üzleti tervet felmutatni a hitelekhez. Ezért az ágazatban a hitelezést segítő kondíciók kialakítására különös figyelmet fordítanak. Kiemelte hitelgarancia intézményét a speciális hitelkonstrukciók közül, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) nem csak a garanciával, hanem egyéb eszközökkel is segíti az agrárvállakozások hitelhez jutását.

Szerinte növekedési pályája tartható a magyar gazdaság, évek óta az uniós átlag feletti, a tárca idén továbbra is 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol. A korábbi félelmek ellenére nincs hatása a kínai gazdaság lassulásának vagy a VW-botránynak sem az idei GDP-növekedésre. Mint mondta, ezeket folyamatosan figyelik, és ha kell, akkor megteszik a szükséges lépéseket.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette, hogy az előző időszakinál több forrás, összesen 1300 milliárd forint áll majd rendelkezésre  a Vidékfejlesztési Programban 2014-2020 között. Elmondta, hogy közvetlenül beruházásokra fordítják a vidékfejlesztési források mintegy 44 százalékát, ebből elsődlegesen, a források 80 százalékával a kis-, és közepes gazdaságokat támogatják. Egyszerűsített támogatás-típusokat vezet be, egyszerűsített elbírálással a program, és megjelenik az előleg, saját teljesítés, valamint a használt eszköz alkalmazásának lehetősége is. A pályázóknak mindez nagy segítség lesz. Hozzátette, hogy országosan 50 százalék a vissza nem térítendő támogatás intenzitása, kivéve Pest megyében, ahol 40 százalékos, valamint a fiatal vállalkozók esetében, akik 60 százalékos támogatásra pályázhatnak. 2016 év végéig megjelentetik a pályázati felhívásokat.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a mezőgazdaság nagyjából 10 százalékot tesz ki a GDP-ben és a foglalkoztatásban az élelmiszeriparral együtt. Ismertette, hogy a jegybank a növekedéstámogató programot (ntp) 2016 januárjában elindítja, ami a bankok piaci hitelezéshez való visszatérését segíti elő és ezzel párhuzamosan a növekedési hitelprogramot(nhp) fokozatosan kivezeti. Egyidejűleg meghirdeti a pozitív ösztönzést jelentő új piaci hitelprogramot (php).
Kifejtette, hogy a programokkal a vállalati, illetve a megcélzott kkv-hitelállomány 250-400 milliárd forinttal emelkedhet 2016-ban, ami 5-10 százalékos hitelállomány-növekedést jelent. Az nhp-források a Földet a gazdáknak program pályázataihoz is igénybe vehetőek, és különös figyelmet fordítanak a fiatal gazdálkodókra a hitelezésben.

Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója elmondta, hogy a cégeket szakértőik segítik az exportpiacra jutásban minden ágazatban, így a mezőgazdaságban is. Az elért eredmények között említette, hogy a déli, illetve a keleti-nyitás stratégiájában tokaji borok exportja indult Mexikóba, két szállítmány megérkezett, és további megrendelések várhatóak. Brazíliában több élelmiszerlánccal a magyar élelmiszerek exportjáról tárgyaltak, így például találtak piacot fűszereknek és libamájnak. Afrikából az egyiptomi gyümölcslé, vagy élő állat megrendeléseket emelte ki, Törökországban pedig a fagyasztott zöldségek, gyümölcsök kelendőek. Közölte, hogy a magyar cégeket számos kiállításra vagy üzleti fórumra várják.
 
(forrás: profitline.hu, MTI)