A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2016. március 14-i ülésén az agrárminiszterek ismét megvitatták a mezőgazdasági piacokon kialakult krízishelyzetet.

A magyar delegációt vezető dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár több tagállam képviselőjével egyetértésben újabb, azonnal végrehajtható, uniós keretből finanszírozott intézkedéscsomagot szorgalmazott a tejtermelő, valamint a sertéstartó gazdák megsegítésére. Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos értékelése szerint jelenleg nem állnak rendelkezésre megfelelő források az uniós agrárköltségvetésben egy újabb válságkezelési csomag finanszírozására.

A kialakult helyzet kezelésére a biztos többek között a sovány tejpor és a vaj intervenció keretében betárolható mennyiségének megemelésére, a magántárolás sertéságazatban történő bevezetésére, valamint a termelés önkéntes alapon történő visszafogására tett javaslatot.

Dr. Feldman Zsolt kiemelte, hogy a kialakult nehéz helyzetben a magyar gazdáknak égető szüksége lenne egy újabb, a tavaly ősszel elfogadotthoz hasonló, uniós költségvetésből finanszírozott csomagra, amelyből akkor Magyarország 2,9 milliárd forint összegben részesült. A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy miután az uniós intézkedések nem voltak alkalmasak a helyzet kezelésére, a magyar kormány március eleji döntése értelmében nemzeti forrásból további 14,3 milliárd forint összegű támogatást biztosít a magyar tejtermelőknek.

A magyar delegáció a tagállamok többségével együtt kérte a soros elnökségi pozíciót betöltő holland minisztert, hogy a témát tartsa folyamatosan napirenden a Miniszterek Tanácsában. Az Európai Bizottságtól a tagállamok azt várják, hogy részletesen vizsgálja meg, és mutassa be az uniós költségvetési finanszírozási lehetőségeket.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)