A jövő évi költségvetés egyik nyertese az agrárium, mintegy 100 milliárd forinttal több áll rendelkezésre a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés finanszírozására 2017-ben, mint az idén.

Erről Czerván György a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára számolt be pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy idén a mezőgazdaságra a vidékfejlesztési és halászati programok támogatásával együtt 657,1 milliárd forint szerepel a költségvetésben, míg a ugyanerre a célra 763,0 milliárd forinttal kalkulál a jövő évi büdzsé tervezete.

Hozzátette, hogy a növekmény legjelentősebb hányadát a vidékfejlesztési és a halászati programok támogatására szánt források növekedése teszi ki. Idén ezekre mintegy 112,5 milliárd forintot terveztek a költségvetésben, míg a tervek szerint jövőre 206,1 milliárd forintot lehet elkölteni. A Miniszterelnökség kezeli ezt a forrást.

Emlékeztetett, hogy az agrár- és vidékfejlesztési támogatások szerepe meghatározó a magyar mezőgazdaság és közvetve az egész társadalom számára. Egyrészt hatékonyan javítják a gazdálkodók pénzügyi és jövedelmi helyzetét, valamint ösztönzik beruházásaikat. Emellett a támogatások hozzájárulnak a lakosság egészséges élelmiszerrel való ellátásához, a természeti erőforrásokkal való fenntartható, környezetkímélő gazdálkodáshoz, az állatjóléti követelmények betartásához, az időjárási kockázatok kezeléséhez, és a vidéki térségek társadalmi, gazdasági fejlődéséhez.

Kiemelte a nemzeti támogatások jelentőségét, ezt a forrást teljes egészében Magyarország biztosítja a gazdálkodók számára. Az idén 88,1 milliárd forint állt rendelkezésre, míg a jövő évi büdzsé tervezetében erre a célra 91,1 milliárd forintot kívánnak fordítani. A nemzeti támogatások közül példaként említette a sertéságazat helyzetét javító intézkedések támogatását, amelyre 1,1 milliárd forint fordítható.

Felhívta a figyelmet, hogy a folyó kiadások és jövedelem támogatások soron – melyet a jövő évi költségvetésben már nemzeti agrártámogatások előirányzatának neveznek – a 2017-es költségvetésben 77,597 milliárd forint áll rendelkezésre, amely az ez évi 75,471 milliárd forinthoz képest több mint 2 milliárd forint többletforrást jelent. Ebből az összegből finanszírozzák az átmeneti nemzeti támogatást – amely előzőleg a top up volt -, erre mintegy 26 milliárd forintot fordít a tárca. Ebből a forrásból biztosítják a szarvasmarha, tej- és juhágazat támogatását, de a dohányágazat 5 milliárd forintra rúgó támogatását is 2017-ben.

Megemlítette az állatjóléti támogatásokat is, amelyeket a baromfi- és a sertéságazat kap jövőre. A baromfi állatjóléti támogatás megemelt 12,0 milliárd forintos keretösszege 2017-ben is fenntartható lesz. Jelezte: ez a támogatás 2010-ben még csak 4 milliárd forint volt. A sertéságazat állatjóléti támogatása – amely 2010-ben 6 milliárd forintot tett ki – jövőre 9,1 milliárd forint lesz. De folytatódik a hízók mellett az anyakoca állatjóléti támogatási program is, amely jövőre 8,6 milliárd forintra rúg majd. Így összesen a sertéságazat 17,7 milliárd forint állatjóléti támogatásra számíthat jövőre.

Az állatbetegségek megelőzésére és felszámolására jövőre 8,5 milliárd forintot lehet majd költeni a tervek szerint. Ez lehetővé teszi majd a vemhes üszők állategészségügyi költségeinek támogatását is.

Elmondta, hogy folytatják a kedvezményes hitelprogramokat is. Így folytatódik például az MFB agrárforgóeszköz-hitelprogram 2020, az MFB élelmiszeripari forgóeszköz hitelprogram 2020, és az MFB TÉSZ forgóeszköz hitelprogram 2020, amelyekhez a tárca 60 százalékos kamattámogatást nyújt. Emellett a fagykár-enyhítés érdekében is hitelkonstrukciókat dolgoz ki a tárca a nyár elejére. A nemzeti kárenyhítési alap ugyancsak működik majd jövőre 8,6 milliárd forintos forrással.

Utalt arra, hogy a civil szervezetek kezdeményezésére új 40 millió forintos „Állatvédelmi alap” jöhet létre menhelyek és ebrendészeti telepek korszerűsítésére, a hatóság által elkobzott állatok elhelyezésére, menhelyi állatok ivartalanítására, valamint a lakosság felelős állattartással kapcsolatos tájékoztatására, szemléletformálásra.
Beszélt még az uniós társfinanszírozással működő programok nemzeti részéről is. Példaként hozta, hogy folytatódik az „Igyál tejet” program, amire jövőre 1,6 milliárd forinttal jut több, és így 4,2 milliárd forint lesz a tervezett keretösszeg. De folytatódik az iskolagyümölcs program is – jegyezte meg. Hozzátette: az uniós közvetlen támogatás jövőre mintegy 400 milliárd forintot tesz ki.

Megemlítette továbbá, hogy a baromfi- és a tejágazatra várhatóan jótékonyan hat majd a jövő év elejére tervezett áfacsökkentés, ami a fogyasztók számára szintén kedvező lesz. Hozzáfűzte: mindezt a sertéságazatban korábban végrehajtott áfamérséklés kedvező tapasztalatai tették lehetővé.

(forrás: kormany.hu, MTI)