Huszonnégymilliárd forint költségvetési forrást kap campusfejlesztésre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2019-ig.

Erről Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára számolt be a baranyai megyeszékhelyen pénteken.

Sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kormány az összeget több lépcsőben a PTE és az egyetem orvoskara idegen nyelvű képzéseinek kapacitásfejlesztéséhez, illetve tudománypotenciáljának emeléséhez biztosítja.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly áprilisban Pécs a Modern városok program keretében vállalta, hogy az ott tanuló külföldi diákok számát megduplázza, amelyhez szükségesek infrastrukturális fejlesztések is. A PTE-n a magyarok mellett jelenleg mintegy 80 ország több mint 2700 hallgatója tanul.

Felidézte, hogy a pécsi egyetem alapításának 650. évfordulóját ünneplő 2017-es jubileumi év eseményeit a kormány 565 millió forinttal támogatja. Magyarország első egyetemét Nagy Lajos király alapította 1367. szeptember 1-jén V. Orbán pápa engedélyével. A PTE a városi önkormányzattal és a pécsi katolikus egyházmegyével együtt jubileumi ünnepségsorozatot szervez az évforduló alkalmából.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a pénteki sajtóeseményen úgy fogalmazott, „viharos gyorsasággal született meg a kormánydöntés az egyetem fejlesztéséről”.

(forrás: kormany.hu, MTI)