Összesen 6 uniós pályázati felhívás jelent meg a Vidékfejlesztési Program keretében az elmúlt napokban, melyek összértéke meghaladja a 87 milliárd forintot.

Erről Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára számolt be.

Elmondta, hogy a kertészeti ágazat versenyképességének javítását, támogatását célozza a pályázati felhívások nagyobb része, mintegy 66 milliárd forint keretösszeggel

Hangsúlyozta, hogy a munkaigényes ágazatok támogatását kezelik kiemelten a Vidékfejlesztési Programban, ezért szánják a kertészeti fejlesztésekre a mostani pályázati felhívásban meghirdetett támogatások nagyobb részét. A megjelent pályázatok esetében az a legfontosabb, hogy olyan a versenyképességet, a hozzáadott értéket növelő beruházások jöjjenek létre, amelyek segítségével nagymértékben képesek lesznek a fejlődésre a kézimunka-igényes ágazatok.

Emlékeztetett arra, hogy az élelmiszeripari felhívás 2015 decemberében jelent meg 151 milliárd forintos keretösszeggel, a kertészeti pályázatokkal most ezt folytatják.

Elmondta, hogy januárban határozta meg azt az új pályázati ütemtervet a kormány. A mostani kiírások alapján az mintegy 22 milliárd forintot különítettek el üvegházak és fóliaházak fejlesztéseire, 19 milliárd forintot az ültetvények telepítésére és öntözésre, 22 milliárd forintot a hűtő- és gombaházak beruházásaira, 3 milliárd forintot a gyógy- és fűszernövény-termesztés fejlesztésére, 14 milliárd forintot a mezőgazdasági kisüzemek beruházásaira és mintegy 6,8 milliárd forintot az erdőkárok helyreállítására.

Kiemelte, hogy üzleti tervet kell bemutatni a pályázatokhoz. A jó üzleti tervvel az elbírálásban használt pontrendszerben 55-öt lehet a szerezni a maximális 100 pontból. Szólt arról is, hogy a Közép-Magyarország régióban 40 százalék a támogatások mértéke, míg 50 százalék a többi régióban. Még plusz 10 százalékos támogatással számolhatnak a fiatal gazdák.

Egyéni pályázatnál 500 millió, kollektív projekteknél 1 milliárd forint az üvegház-beruházások, fóliaházak, gombaházak és hűtőházak esetén igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximális összege, míg 50 millió, illetve 100 millió forint a gyógy- és fűszernövény termesztésnél. Egyéni projekteknél 75 millió, kollektív pályázatoknál 150 millió forint a plafon az ültetvénytelepítésnél.

(forrás: kormany.hu, MTI)