Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára történelminek nevezte azt a mozzanatot, hogy csütörtökön Szabadkán elindult az a vajdasági gazdaságfejlesztési program, amelyet a magyar kormány 50 milliárd forinttal támogat.

Megfogalmazása szerint nem volt az utóbbi legalább száz évben arra példa, hogy ilyen léptékű gazdaságfejlesztési programot indított volna a magyar kormány országhatárokon kívül, de figyelembe véve az egy főre jutó támogatás arányát, még országhatáron belül sem igen.

A 2016-2018-as időszakra vonatkozik a program, egy hitelprogram teszi ki a keret nagy részét, közel 30 milliárd forintot, a maradék húszmilliárd vissza nem térítendő állami támogatás. Az első pályázatokat január 31-én írták ki, a politikus elmondása szerint azonban a támogatási csomagnak csupán az egyötvened részét teszi ki ez a tíz pályázat.
A programban a mezőgazdaságra, a turizmusra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik a legnagyobb hangsúlyt, a cél pedig az, hogy megállítsák, illetve visszafordítsák a fiatalok külföldre vándorlását.

Úgy fogalmazott: „Nem véletlen az, hogy a Vajdaság vonatkozásában jutott arra Magyarország kormánya, hogy egy ilyen léptékű programot indít”, majd úgy folytatta: „a vajdasági magyarság minden más határon túli közösségünknél jobban és eredményesebben szervezett közösség, képes arra – politikai erejénél, érdekérvényesítő képességénél fogva -, hogy befogadjon és sikerrel feldolgozzon egy ilyen programot”.

Hozzátette, hogy ez a kezdeményezés nem jöhetett volna létre, ha a szerb és a magyar kormány között nem volna olyan kiváló és baráti viszony, mint amilyen ma, és mint amilyen a két nép történelme során szinte soha nem volt.

A programot a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) közösen hajtja végre a magyar kormány. Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte: „nem igaz az, amit egyesek folyamatosan megpróbálnak sulykolni, hogy a vajdasági magyar közösség a halálán van”, hiszen még mindig rengetegen vannak, „akik nem mondtak le önmagukról, nem mondanak le szülőföldjükről, nem mondanak le arról a szándékról, hogy itt boldoguljanak”.

„A magyar kormánynak köszönhetően most először kerültünk abba a helyzetbe, hogy azon túlmenően, hogy azt tudjuk mondani egymásnak: kapaszkodjunk a saját szülőföldünkbe, azt is el tudjuk mondani, hogy a megkapaszkodáshoz milyen segítséget tudunk nyújtani”.

Hozzátette, hogy a vajdasági magyarság régóta várt erre a lehetőségre, most már csak élni kell vele.

Leszögezte, hogy „nincsenek leosztott pénzek, nincsenek preferált pályázatírók, nincsenek előre meghozott döntések”, a következő három évben számtalan alkalom lesz a pályázásra.
A program lebonyolítását az erre a célra létrehozott Prosperitati Alapítvány végzi, a közeljövőben nyolc irodát nyitnak Vajdaság több településén, csütörtökön nyílt meg az első kirendeltség Szabadkán.

(forrás: kormany.hu, MTI)