Minden vállalkozás egy gondolattal, egy álommal kezdődik: látjuk magunkat a saját kávézónk pultja mögött, netán egy irodai asztal mellett, illetve egy műhelyben, szerszámmal a kezünkben vagy éppen egy barátságos kis üzletben. Aztán amikor a megvalósítás útjára lépve azzal az akadállyal kell szembesülnünk, hogy kezdő vállalkozóként nem vagyunk hitelképesek a banknál, legkézenfekvőbbnek tűnik céljaink feladása. Pedig van megoldás: az Országos Mikrohitel Program, amelyben éppen azok a kezdő, vagy tőkével nem rendelkező vállalkozók vehetnek részt, akik ugyan nem felelnek meg a bankok elvárásainak, viszont piac- és életképes üzleti elképzeléssel rendelkeznek és a vállalkozásuk elindításához, fejlesztéséhez szükségük van pénzre.

 

Alacsony, fix kamat, kalkulálható törlesztés

A bankok akár azzal az indokkal is elutasíthatják a hitelkérelmet, hogy olyan kis összegű kölcsönt szeretne felvenni a vállalkozás, amivel nem éri meg piaci alapon foglalkozniuk, de azért is mondhatnak nemet, mert az igénylő nem rendelkezik lezárt üzleti évvel. Ezek egyike sem lehet kizáró ok a mikrohitel esetében, mert például ha csak 500 ezer Ft kölcsönre van szüksége a vállalkozásnak, akár ekkora összegű hitelt is igényelhet (a maximum 10 millió Ft). Emellett pedig nagy előnye, hogy céges ingatlan vásárlására is felhasználható, és a saját erő megléte sem kötelező. A támogatás futamideje min. 12, max. 120 hónap, a kamat pedig a piaci viszonyok között is kedvező, 3,9%, és nem változik a futamidő alatt. A mikrohitel közvetítők, így a Baranya Megyei Vállalkozói Központ sem számolnak fel külön díjat a hitelképesség-vizsgálatért, a szerződéskötésért, szerződésmódosításért, nincs folyósítási jutalék, kezelési költség, előtörlesztési és végtörlesztési díj sem.

 

A mikrohitel a mikrovállalkozóké

Mikrohitelt azok a magyarországi székhellyel működő vagy induló, nem mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók vehetnek igénybe, amelyek életképes üzleti tervvel rendelkeznek és éves nettó árbevételük és/vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 2 millió euró. A kedvezményes kamatozású, forint alapú visszatérítendő támogatást üzleti célú ingatlan vásárlására, saját vagy bérelt üzlethelyiség bővítésére, felújítására, átalakítására, gépek, berendezések, járművek, egyéb tárgyi eszközök beszerzésére fordíthatják, a beruházási mikrohitel legfeljebb 50%-át pedig forgóeszközök finanszírozására.

Lehet, hogy az álmok sokkal könnyebben valóra válthatók, mintsem hitte volna. A Baranya Megyei Vállalkozói Központban már sok vállalkozó elképzelésének megvalósítását segítettük mikrohitellel. Talán pont az öné lesz a következő?