A jövőre induló csaknem 120 milliárd forint keretösszegű lakossági épületenergetikai hitelprogramban felvett hitelek törlesztőrészleteit várhatóan fizetni lehet majd az elért megtakarításból.

A kamatmentes hitel sokféle épületenergetikai célra, könnyített feltételekkel vehető fel. A vissza nem térítendő támogatások esetén sokkal szigorúbbak a feltételek, emellett a kétféle támogatás nem zárja ki egymást. A kamatmentes hitellel ki lehet majd egészíteni az Otthon Melege program pályázatát is. Tájékoztatása szerint a pályázati kiírás várhatóan decemberben, de legkésőbb jövő januárban jelenik meg. A csaknem 120 milliárd forintos kerethez több mint 105 milliárd forintot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop), csaknem 10 milliárd forintot a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop) biztosít.
A visszatérítendő támogatás igényelhető szinte minden célra, amivel energiát lehet megtakarítani, egyebek mellett épületek szigetelésére, nyílászárók cseréjére, a fűtés teljes korszerűsítésére, beleértve a kazánok cseréjét kondenzációs kazánra, emellett a megújuló energiaforrásokra való áttérésre, illetve az elektromos rendszerek felújítására is. A beruházásokhoz 10 százalékos önrész szükséges, a költségek 90 százaléka fedezhető a támogatásból.