Stratégiai partnernek tekinti a kis- és középvállalkozásokat a kormány.

Ennek jeleként 2011 óta több adózási könnyítésben részesültek,az  Európai Unióban Bulgária után Magyarországon a legkedvezőbb a társasági adózás mértéke az 500 millió forintos éves árbevételig érvényes 10 százalékos adókulccsal. Minderről Pankucsi Zoltán adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár számolt be.

Kiemelte, hogy tárca legutóbbi számításai szerint a magyarországi vállalkozások több mint 700 milliárd forintot nyertek a 10 százalékos társasági adókulccsal 2010-től 2014 végéig.
Emellett a kormány 276 milliárd forintot hagyott több mint 100 vállalkozásnál a munkahelyvédelmi akció révén 2015 májusáig, és ezzel mintegy 830 ezer ember foglalkoztatását segítette részben új munkahelyek megteremtésével.

A hazai gazdaságban igen fontos szerepet játszik a kis- és középvállalati szektor, a kkv-k foglalkoztatják a magyar munkavállalók háromnegyed részét, és a kis- és középvállalkozások állítják elő magyarországi GDP több mint 50 százalékát.

Főleg három területen támogatja a kkv-kat a kormány, az adóterheik csökkentésével, az adminisztrációjuk mérséklésével, és a finanszírozásuk segítésével.

10 kisadót eltörölt a kormány az elmúlt években, ezzel könnyítve a kkv-k adózási, és egyúttal adminisztrációs terheit is. Lehetővé tette az úgynevezett pénzforgalmi elszámolású adózás választását a legkisebb vállalkozások számára, ez azt jelenti, hogy az általános forgalmi adót a kkv-ktől az állam nem szedi be, míg azok partnervállalkozásuktól nem kapják meg.

A kisadózók tételes adójának, a katá-nak, illetve a kisvállalkozói adónak a bevezetését, ami számos egyéb adónemet kiváltott fontos lépésnek nevezte. Ha a kisvállalkozó a katá-t választja, akkor gyakorlatilag mentesül minden köztehertől 50 ezer forint befizetésével. 120 ezer vállalkozás választotta a két új kisadót.

A hazai kis- és középvállalkozásokat segíti majd az is, hogy a kormány az EU-s fejlesztési pénzek 60 százalékát fordítja közvetlenül gazdaságfejlesztési célok megvalósítására a mostani uniós költségvetési ciklusban.

Az NGM számításai szerint mintegy 20 ezer vállalkozás tud majd élni az újonnan bevezetett növekedési adóhitel lehetőségével. Ezt a kiscégek tudják igénybe venni, amelyek képesek ötszörösével megnövelni egyik évről a másikra az adózás előtti nyereségüket.

(forrás: MTI, kormany.hu)