A Gulág Emlékbizottság négy témakörben összesen 1,4 milliárd forint értékű civil pályázatokat hirdetett meg.

Megtartotta újabb ülését a Gulág Emlékbizottság Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elnöklésével. A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévével kapcsolatban négy témakörben összesen 1,4 milliárd forint értékű civil pályázatokat hirdetett meg a bizottság.

A tárcavezető bejelentette, hogy az emlékév meghosszabbításáról döntött a kormány 2017. február 25-ig. Az eddig elvégzett kutatások, illetve új kutatások eredményeinek megismertetése hazai és nemzetközi szinten az „Elhallgatott történelem” című témakörhöz kapcsolódó pályázatok célja. A tanulmányutakat hadifoglyok és civil elhurcoltak összegyűjtésére létrehozott gyűjtőtáborok helyszíneire, emlékhelyekre támogatják a 700 millió forint értékű pályázatok.

A „KOR-dokumentumok” című témakörhöz kapcsolódó pályázatokra 400 millió forint áll rendelkezésre. Ezek nemzetközi, országos, helyi és nemzetiségi kiállításokat, ehhez kapcsolódó kiadványokat, valamint regionális és helytörténeti kutatások anyagának megjelenését támogatják.

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások személyes történetének felkutatásában és ezek megjelentetésében nyújt segítséget többek között filmek, dokumentumok, oktatási anyagok elkészítésével  „A mi történetünk” című témakörhöz kapcsolódó pályázatok. Az országos médiában való megjelenésre is lehetőséget kap a nyertes filmek és irodalmi alkotások egy része. Magánszemélyek jelentkezhetnek a 100 millió forint értékű pályázatra.

Egységes emléktáblák elhelyezése minden olyan érintett településen, ahonnan áldozatokat hurcoltak el politikai fogolynak vagy kényszermunkásnak az „Emléktáblák kihelyezésének támogatása” című témakörhöz kapcsolódó pályázatok célja. A pályázatokra a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a magyarországi és határon túli civil szervezetek részére 200 millió forint áll rendelkezésre.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdeti meg a pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából. Várhatóan egy hónap múlva lehet elkezdeni benyújtani a pályázatokat.

(forrás: kormany.hu, EMMI)