A Vidékfejlesztési Program (VP) sok támogatási lehetőséget tartalmaz a borászat számára beruházásokra, technológia fejlesztésekre, innovációra, márciustól folyamatosan jelennek meg a pályázatok.

Erről Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár számolt be szerdán, Kiskőrösön, a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének konferenciáján.

Hozzátette, hogy 2016. májusban hirdetik meg új gépek, berendezések, épületek támogatására szolgáló pályázatot 20 milliárd forint értékben a VP keretében.

Elmondta, hogy az ágazat szereplői a minőségrendszerekhez való csatlakozáshoz is az oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, illetve az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok esetében támogatáshoz juthatnak. Főleg szőlőtermelők férhetnek hozzá a 8 milliárd forintos kerethez a 2016. júniusban megjelenő pályázaton.

Kiemelte a VP-támogatások között a közvetlen értékesítés közös megszervezésére fordítandó 3,84 milliárd forintos keretet, amelyre a pályázatokat augusztustól fogadják. 300 ezer euró lehet egy hároméves projektre jutó támogatás. Az élelmiszeripar és a borászat területén a rövid ellátási láncok fejlesztésére ez év decemberében hirdetnek pályázatot 20 milliárd forintos keretösszeggel.

Ismertetése szerint a borászatok szintén jól használhatják ki, például a borturizmus fejlesztésére a diverzifikációs termelést támogató, 35,9 milliárd forintos pályázati lehetőséget, illetve a szőlőtermelők az öntözésfejlesztést és meliorációt elősegítő 49,5 milliárd forintos kiírást is. Ezek májusban, illetve áprilisban jelennek meg. Az agrárinnovációs pályázatok kiírása szintén májusban várható 3,34 milliárd forint értékben.

Jelezte, hogy az agrárkörnyezet-gazdálkodási, valamint az ökológiai gazdálkodásra való áttérés támogatására túligénylés van. Előbbi esetében 33 ezer hektárra 23 millió eurós, utóbbinál 1340 hektárra évi 1,17 millió eurós igény érkezett, amelyek a rendelkezésre álló forrásokat jelentősen meghaladják.

Utalt arra is, hogy első körben 240 millió forintos kerettel elindul egy új támogatási forma az amerikai szőlőkabóca által okozott fitoplazma-fertőzés elleni védekezésre, hektáronként 8 ezer forintos támogatáshoz juthatnak a termelők.

Bejelentette, hogy meghosszabbítják annak a kamat- és költségmentes hitelnek az igénylési határidejét, amelyet azok a gazdák kapnak, akiknek tavaly jégkár érte települését, és az érintett települések listáját kibővítik 161 településsel. Március 31. helyett június 30-ig vehetik igénybe a kedvezményes hitelt a termelők.

Szólt arról is, hogy globálisan két százalékkal nőtt a bortermelés 2015-ben. Európában visszaesett a német és a spanyol borágazat teljesítménye, ugyanakkor 10 százalékkal 17,7 millió hektoliterre nőtt az olasz bortermelés.

A magyar borimport a 2011-es 789 ezer hektoliterről 454 ezer hektoliterre csökkent 2014-re, majd 264 ezer hektoliterre a 2015. novemberig tartó időszakára. Az Olaszországból származó import 344 ezer hektoliter volt 2014-ben, és 157 ezer hektoliter 2015 első 11 hónapjában.

(forrás: kormany.hu, MTI)