Az Otthon Melege Program ötödik, mosógépcserét támogató alprogramjában három hónapja, július elsején kezdődött meg a pályázatok benyújtása.

A kezdetektől óriási érdeklődés övezte a lehetőséget, végül az eredeti, 500 millió forintos keretösszeg négyszeresére érkezett be pályázat, ezért úgy döntött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szeptemberben, hogy az igényekhez alkalmazkodva 2 milliárd forintra emeli a keretet.

Így mindenki támogatásban részesülhet, aki érvényes, formailag megfelelő pályázatot nyújtott be. Ezáltal korszerűbb, energetikailag jóval hatékonyabb mosógépre a korábban tervezett 12 ezernél jelentősen több, legalább 44 ezer család válthat.

Folyamatos a pályázatok értékelése, az energiatakarékos mosógépek megvásárlásához szükséges támogatói okiratokat hamarosan kézhez kapják a pályázók.

Az új berendezés vételárának maximum fele a vissza nem térítendő támogatás mértéke, legfeljebb 25-45 ezer forint a készülék energiahatékonysági kategóriájának megfelelően. A pályázati feltételek szerint legalább 10 százalékos energia- vagy évi 20 kg szén-dioxid-megtakarítást kell elérni a mosógépcserével.

Az Otthon Melege Program nemcsak a háztartások energiahatékonyságát javítja, hanem a családok rezsiterheit is csökkenti. A nyertes pályázók a mosógépcserével éves szinten akár 12 ezer forintot is megspórolhatnak a víz- és az áramszámlán.

(forrás. kormany.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)