A közép-magyarországi régió az új pénzügyi ciklusban 288 milliárd forint uniós támogatásban részesül. Szeptember végéig van lehetőség az első pályázatra jelentkezni.

Erről Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa számolt be pénteken. Elmondta, hogy ez az összeg Budapest és Pest megye versenyképességének javítására és gazdaságfejlesztési elképzeléseinek támogatására szolgál a 2020-ig tartó új pénzügyi ciklusban.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) három területre koncentrálja a rendelkezésre álló forrásokat, melyek a gazdasági teljesítmény növelése, a közösségi infrastruktúra fejlesztése és a foglalkoztathatóságot segítő társadalmi környezet javítása.

Már elérhető az első pályázat, az Ifjúsági garancia a közép-magyarországi régióban. A keretösszege 4,2 milliárd forint, és szeptember 30-ig adhatóak be a pályázatok. Azonban ez kiemelt felhívás, így csak előre meghatározott állami szereplők nyújthatnak be pályázatot. Ebben a programban azoknak a 15 és 25 év közötti fiataloknak, akiknek nincs munkájuk, és nem is tanulnak, konkrét lehetőséget kell felajánlania elhelyezkedésre, munkatapasztalat-szerzésre vagy tanulásra 6 hónapon belül a foglalkoztatási szolgálatnak. A programnak az is célja, hogy munkanélküliségben minél rövidebb időt töltsenek, valamint, hogy a munkaerő-piaci helyzetük javításához személyre szabott segítséget kapjanak a nem foglalkoztatott fiatalok.

A miniszteri biztos elmondta, hogy a program keretében összesen legalább 180 ezer 25 év alatti fiatalnak kell segítséget nyújtania az elhelyezkedéshez vagy az azt segítő képzettség megszerzéséhez a foglalkoztatási szolgálatnak 2014 és 2020 között.

Szűcs Lajos beszélt arról is, hogy a pályázatok révén 4500 bölcsődei, óvodai és családi napközi férőhely létesül, illetve kap fejlesztési lehetőséget 2020-ig, és a képzési programban több mint 25 ezer munkavállaló vehet részt majd.

(forrás: MTI, http://orientpress.hu/)