Folyamatos a pályázatok megjelenése.

A legnagyobbak közé tartozik például a konvergencia régiókban működő vállalatok önálló k+f+i tevékenységének támogatását szolgáló 55 milliárd forint összegű keret, míg a közép-magyarországi régióban a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból 21 milliárd forint, és a Versenyképes Közép-Magyarországért Operatív Programban (VEKOP) pedig 10 milliárd forint áll rendelkezésre.

A hirado.hu 2016. március 17-i cikke alapján erről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal számolt be honlapján.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke egy sajtóbeszélgetésen bejelentette, hogy idén várhatóan meghaladja a 250 milliárd forintot az innovációra és kutatás-fejlesztésre kiírt pályázatok keretösszege.

Ismertette, hogy mintegy 250 milliárd forint keretösszeggel jelentek meg pályázati felhívások 2015-ben. Az NKFI Hivatal már lezárta a kutatásfejlesztési és innovációs szempontú szakpolitikai véleményezés értékelését három GINOP felhívás esetében a beérkezett projektjavaslatok alapján.

Összesen 263 projektterv érkezett be a k+f versenyképességi és kiválósági együttműködéseket, a stratégiai k+f műhelyeket, valamint a kutatási infrastruktúra fejlesztését ösztönző felhívásra, amelyek közül 66 projekt javaslatra vonatkozóan adott támogató szakpolitikai véleményt az NKFI Hivatal.

Hozzátette, hogy mintegy 73 milliárd forint támogatásra pályázhatnak az irányító hatósághoz ezek a projektek, a 20,5 milliárd forint saját forrásukkal. A legtöbb pályázat az egészséges környezet megteremtésére, járműipari fejlesztések témakörökben érkezett.

Pálinkás József elmondta, hogy a k+f+i szempontból értelmezhetetlen beérkezett pályázatok 30 százaléka, a pályázatírásban komoly nehézségek vannak Magyarországon. Szép számban érkeztek koncepció nélküli projekttervek is.

A lottózáshoz hasonlította az intézmények, vállalatok pályázati kultúráját, mert egy-egy intézmény sokszor több tucat pályázatot is benyújt. Hangsúlyozta, hogy az egyes projektterveknél megalapozottabb költségtervekre és felelősebb intézményfejlesztési döntésekre lenne szükség, az uniós k+f+i források felhasználásához a hosszú távú értékteremtés melletti elkötelezettségre van szükség.

Közölte, hogy a lényegesen egyszerűbbé tették a hazai forrásból finanszírozott pályázati kiírásokat a pályázás megkönnyítése érdekében, és egységes versenypályázati rendszert alkottak meg a hazai és uniós források értékteremtő felhasználásához.

(Forrás, http://nkfih.gov.hu/, hirado.hu)