Az idei esztendő pályázati szempontból a 2014-2020 közötti európai uniós ciklus legkiemelkedőbb éve lesz. Erről Kis Miklós Zsolt államtitkár beszélt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által az Agromash mezőgazdasági kiállításon szervezett konferencián.

Emlékeztetett rá, hogy a Vidékfejlesztési Program kiemelt célja a vidéki munkahelyek megőrzése és újak teremtése, továbbá a munkaigényes ágazatok támogatása.
Kijelentette, hogy „Az idei év a pályázatok éve lesz, miután 2015-ben sikeresen zártuk első európai uniós támogatási ciklusunkat”.

Elmondta, hogy a 2014-2020 közötti európai uniós ciklus legkiemelkedőbb éve lesz pályázati szempontból az idei esztendő. Az Európai Bizottság által tavaly nyáron elfogadott Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 1300 milliárd forint áll Magyarország rendelkezésre a hazai mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó területek fejlesztésére a következő, a 2020-ig tartó, és a korábbi tervek szerint 2014-ben indult ciklusban. Már tavaly ki is írták a rendelkezésre álló forrás 30 százalékát, közel 400 milliárd forintot. Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) és az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása témában jelentek meg az első kiírások.

Beszámolt, hogy „Általánosságban elmondható, hogy az eddig kiírt pályázatok esetében rendre túligényelték a rendelkezésre álló forrásokat, az AKG kapcsán például az igény a felhasználható összeg nagyjából háromszorosa lett”. Hozzátette, hogy nem nyerhet mindenki.

Mint ismert, a kormány is már jóváhagyta a program idei fejlesztési keretét, és még ebben az esztendőben több mint 800 milliárdnyi vidékfejlesztési forrást hirdetnek meg 59 felhívás keretében. Miután már részben meg is kezdődtek a vidékfejlesztési nagyberuházási pályázatok meghirdetései, a következő hetekben, hónapokban várható a további felhívások megjelenése. Például az élelmiszeripart célzó támogatások adhatóak be 151 milliárd forintos keretösszegre február közepétől.

Felhívta a figyelmet, hogy jogos elvárás a gazdálkodók részéről, hogy a Vidékfejlesztési Program pályázatai mihamarabb jelenjenek meg, azonban ehhez a szakmai szervezeteknek, illetve az államapparátus minden érintett szereplőjének is, így a minisztériumoknak, hivataloknak fel kell nőniük a „Lázári tempóhoz”, és a pályázatok feldolgozását és a döntéshozatalt egyaránt meg kell gyorsítani.

Emlékeztetett rá, hogy a program kiemelt célja a vidéki munkahelyek megőrzése és újak teremtése, továbbá a munkaigényes ágazatok, különösképpen az állattenyésztés, a kertészet, az élelmiszer-feldolgozás támogatása.

(forrás: nak.hu)