Elfogadta az Európai Bizottság elfogad az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának 2016–17-re szóló új munkaprogramját.

Hozzávetőlegesen 16 milliárd eurót ruháznak be a következő két évben olyan kutatási és innovációs tevékenységekbe, melyek a Bizottság szakpolitikai prioritásaihoz közvetlenül kapcsolódnak.

Tetemes hozzájárulást nyújt a finanszírozás a munkahely-teremtési, növekedési és beruházási csomaghoz, a digitális egységes piachoz, az energiaunióhoz és az éghajlat-politikához, a belső piachoz valamint ahhoz, hogy Európa egyre erősebb globális szereplővé váljon.

Várhatóan több kkv-t vonzanak majd az új finanszírozási lehetőségek, biztosítják a kutatási eredmények hatékonyabb felhasználását és a kutatási együttműködést szorosabbá fűzik.

Számos, több területre kiterjedő kezdeményezést is támogat a program:
• az európai feldolgozóipar modernizálása (1 milliárd EUR);
• az automatizált gépjárművekkel kapcsolatos technológiák és szabványok (több mint 100 millió EUR);
• a tárgyak internete (139 millió EUR) az EU gazdasági ágazatainak digitalizálásáért;
•  Ipar 2020 a körkörös gazdaságban (670 millió EUR) az erőteljes és fenntartható gazdaságokért; intelligens és fenntartható városok (232 millió EUR) a környezetvédelmi, közlekedési, digitális és energiahálózatok városi környezetbe történő jobb integrálásáért.

Továbbá az EU külső határainak biztonságára irányuló kutatásra legalább 8 millió EUR áll rendelkezésre, hogy az embercsempészetet könnyebben lehessen azonosítani és megelőzni. A bűnözés és a terrorizmus megelőzését segítő új technológiákra 27 millió EUR jut, valamint az Európába irányuló migrációs áramlások eredetének és hatásainak kutatására 15 millió EUR.

Az új munkaprogram a Horizont 2020-ból már támogatott egészségügy kutatás korábbi sikereire is épít, mint például az ebolához kötődő, áttörést jelentő felfedezések. Az olajfapusztító Xylella Fastidiosa baktérium megjelenésére adandó válasz kidolgozásába 5 millió EUR-t fektet.

(forrás: http://www.pbkik.hu/)